Koronapandemia on tuonut kuluvan vuoden aikana tullessaan monenlaisia muutoksia ja uudenlaisia haasteita arkeemme. Myös urheilumaailma on saanut osansa, sillä monen lajin kilpailusarjat on peruttu tai niitä on supistettu, ja joidenkin lajien parissa on nähty kuukausien mittaisia harjoitustaukoja, kun harrastuspaikat on suljettu.

Yhtäkkinen ja suunnittelematon tauko harjoittelussa tuo mukanaan haasteita niin kilpaurheilijalle kuin aktiiviliikkujallekin. Näiden taukojen yhteydessä on tärkeää arvioida mitä voidaan edelleen tehdä ja kuinka voitaisi parhaiten ylläpitää haluttuja ominaisuuksia, jotta vältyttäisiin ongelmilta takaisin täysipainoiseen harjoitteluun palatessa.

Pitkät tauot ja suuret vaihtelut rasituksen määrässä altistavat urheilijaa loukkaantumisille ja rasitusvammoille. Karttuva kokoelma tutkimustietoa tukee sitä ajatusta, että pysyäkseen mahdollisimman terveenä, rasitusta tulisi olla sopivassa suhteessa, sopivalla jaksotuksella, mahdollisimman säännöllisesti ja pitkäjänteisesti, jotta vältyttäisiin piikeiltä rasituksessa ja niihin liittyviltä vammoilta.

Koronan tuomiin taukoihin urheilussa on olemassa myös toinenkin, hieman positiivisempi näkökulma:

Tauon voisi nähdä myös mahdollisuutena kuntouttaa jo olemassa olevia vammoja rauhassa, sillä usein urheilussa yksi kuntoutuksen haasteista on nimenomaan se aika ja kuntoutujan mielessä pyörivätkin kysymykset, kuten ”milloin päästään palaamaan normaaliin harjoitteluun? Milloin voin taas pelata? Mikä on fyysisen suorittamisen minimitaso, jotta voidaan taas jatkaa täydellä teholla?”

Kuukausi tai kaksi lisäaikaa kuntoutukseen keskittymiseen voi tarjota oivan mahdollisuuden saatella kuntoutus pidemmälle kiireettömämmin ja näin laskea esimerkiksi nivelsidevamman uusiutumisen todennäköisyyttä. Pandemian vuoksi järjestynyt lisäaika voidaan käyttää hyödyksi myös kartoittamalla ja kehittämällä heikkoja osa-alueita, jotta urheilulajin pyörien lähtiessä pyörimään, päästäisiin palaamaan entistä vahvempana. Kehittämällä oheisharjoittelua suuntaan, joka paremmin tukee urheilijoiden terveenä pysymistä kauden aikana, voidaan saada kauaskantoisia positiivisia vaikutuksia urheilijoiden terveyteen ja lajissa pärjäämiseen.

Näihin ja muihin urheilun haasteisiin voit saada apua asiantuntevan valmentajan lisäksi asiaan perehtyneeltä fysioterapeutilta. Mikäli kotonasi on junioriurheilija, olet valmentaja tai urheileva aikuinen, ja nämä ajatukset ovat viime aikoina pyörineet mielessä, nyt on hyvä aika tehdä tilannekatsaus ja ottaa yhteyttä. Mietitään yhdessä ratkaisuja tukemaan terveempää urheilua.

 

Kirjoittaja:

Saana Saukkoriipi, fysioterapeutti

Älä jää kipujesi kanssa yksin, olemme apunasi!

Yhteystiedot

08 521 1991

arkisin klo 08:00 - 15:30

Oulunseudun Fysioterapia Oy
Y-tunnus: 21966904

Maksutavat

Käteinen

Pankki- ja luottokortit

ePassi

Arvot

Toimintamme arvona on ihmisyyden kunnioittaminen ja vastuullisuus. Tällä varmistamme hoidon laadun sekä hyvän työilmapiirin, josta kumpuavat parhaimmat hoitotulokset sekä asiakashyöty.

REKISTERI- JA TIETOSUOJASELOSTE

Oulu, Heinäpää
Siljonkatu 72
90120 Oulu

Oulu, Limingantulli
Limingantie 2
90400 Oulu

Oulu, Tuira
Myllytie 11
90500 Oulu

Liminka
Liminganraitti 10
91900 Liminka

Kiiminki
Terveystie 5
90900 Kiiminki

Oulunsalo
Kauppiaantie 1
90460 Oulunsalo

Hailuoto
Kaunakaupungintie 1
90480 Hailuoto