Etusivu » Asiakastarinat

Asiakastarinat

Meitä Oulunseudun Fysioterapian henkilökuntaa ilahduttavat asiakkaat, jotka ovat saaneet apua vaivoihinsa. Tutustu tyytyväisten asiakkaidemme tarinoihin alla.

Nousujohteisesti kuntoon aivoinfarktin jälkeen

Sain syyskuun alussa 2018 pikkuaivoinfarktin, joka vei minulta kävelykyvyn ja teki vasemmasta puolestani todella heikon.

Olin viikon hoidossa Oulun yliopistollisessa sairaalassa, jonka jälkeen minua kuntoutettiin Oulun kaupunginsairaalassa. Tähän aikaan vasemman käteni hallinta oli todella huono. Esimerkiksi välillä vesilasi ei pysynyt kädessäni ja toisinaan taas saatoin puristaa tahattomasti liian lujaa. Välissä kävin pari viikkoa kotona ja kuntoutustani jatkettiin Vervellä, jossa harjoittelimme kävelyä. Kerran minulla meni noin puoli tuntia, kun yritin kävellä 150m matkan Verven ovelle, sillä en meinannut pysyä pystyssä.

Joulukuussa 2018 tulin hoitoon Oulunseudun Fysioterapiaan, jossa minua hoiti fysioterapeutti Maria Sihvomaa-Kakko. Hoitojakson alkaessa pystyin jo jotenkuten kävelemään, mutta tasapainoni oli todella huono. En esimerkiksi pysynyt pystyssä tasapainolaudalla, vaikka pidin puolapuista kiinni.

Koska perusluonteeni on periksiantamaton, olen tehnyt elämäni luonnetta vaativaa työtä ja minulla on ollut myös oma yritys, kerroin heti kättelyssä Marialle, että en pelkää ottaa hoidon aikana haasteita vastaan. Ajattelin, että en luo omassa päässäni mitään rajoituksia, vaan rajat tulevat kyllä hoidon aikana vastaan.

Maria ymmärsi yskän ja tarttuikin tuumasta toimeen. Aloitimme tasapainoharjoituksilla ja käynti toisensa jälkeen Maria siirtyi vaativampiin harjoituksiin.

Jatkoin kuntoutusta määrätietoisesti myös kotonani ja terapiakäyntien ulkopuolella: Hankin kotiini minikuntosalilaitteen ja erilaisia terapiavälineitä. Aluksi olin aivan hiestä märkänä aivan pienilläkin käsipainoilla liikkeitä tehdessäni. Kuntoutuksen edetessä aloin käymään myös hiihtämässä ja uimassa. Uimataidon jouduin opettelemaan käytännössä kokonaan uudestaan. Hiihdossa lähtötasoni oli sellainen, että vajaa 2km lenkissä meni noin tunti.

Nyt reilu 4 kuukautta myöhemmin, sain tasapainotestistä huippupisteet ja tasapainolaudalla seisominen onnistuu myös yhdellä jalalla. Vasemmalla, eli heikentyneellä kädelläni, puristin puristusvoimatestissä lukeman 76, joka on ikäiselleni huipputulos. Hiihtolenkkini ovat pidentyneet 8 kilometriin. Olen myös saanut ajokorttini takaisin.

Suunnittelenkin nyt palaavani takaisin töihin Etelä-Suomen merialueella seilaavalle kalastusalukselle.

Lasse Koivisto, ammattikalastaja

 

Fysioterapia auttoi työtapaturman aiheuttamaan vaivaan

Kymmenen vuotta sitten työskentelin puolustusvoimien ammattiupseerina ja minulle sattui työtapaturma. Tipuin maastokuorma-auton hytistä ranne edellä maahan ja ranne murtui. Kahden kuukauden sairausloman jälkeen sama ranne murtui uudelleen arktisen taistelun kurssilla.

Tapaturmien jälkeen en pystynyt välillä tekemään mitään missä ranne taipuu. Esimerkiksi auton oven aukaiseminen ja näppäimistön näpyttely ranne väärässä kulmassa saattoivat aiheuttaa kipua, ja välillä juomalasikaan ei meinannut pysyä kädessä. Joskus kipu säteili ranteesta olkapäähän asti ja oli sietämätön. Aktiivisena salitreenaajana jouduin käyttämään erilaisia kikkoja pystyäkseni tiettyihin liikkeisiin.

Kävin useissa eri lääkärikeskuksissa, joissa minulle määrättiin kipulääkereseptejä ja ehdotettiin leikkausta. Lääkärit arvioivat, että ranne tulee kuntoon leikkauksen jälkeen noin 50 % todennäköisyydellä.

Fysioterapiaan suosittelusta

Fysioterapiaa kohtaan olin hyvin skeptinen, mutta kevättalvella 2018 varasin suosituksesta ajan Oulunseudun Fysioterapian Tuiran toimipisteeseen, jossa minua hoiti Annamari Ollila. Ihmettelin, kun Annamari ei hoitanutkaan pelkkää rannetta, vaan alkoikin käsitellä kyynärvarttani. Hän kertoi minulle vaivan syyn olevan siellä. Käsittelyn jälkeen hän hoiti minua elektroterapialla ja kivut poistuivat. Seuraavana päivänä menin kuntosalille ja tein penkkipunnerrusta 120 kg:lla ilman mitään siteitä – enkä tuntenut lainkaan kipua.

Myöhemmin varasin fysioterapia-ajan Sirpa Erholle, sillä minulla alkoi ilmaantua paljon istumatyötä tekevälle tyypillisiä ongelmia. En esimerkiksi päässyt kunnolla kyykkyyn tai taivuttamaan käsiä lähelle päätäni, kun nostin kuntosalilla käsipainoja.

Tämän jälkeen olen käynyt Sirpalla hoidossa 2–4 kertaa kuukaudessa. Sirpa on hieronut lihaskalvojani (fascia) sekä antanut liikkuvuusharjoituksia ja itsehoito-ohjeita, joita olen noudattanut kurinalaisesti. Liikkuvuuteni on nyt huomattavasti parempi ja aionkin jatkaa käyntejä myös tulevaisuudessa. Lue lisää fysioterapiasta.

Juhani Matila

Kokonaisvaltaista hoitoa ja ohjausta erilaisiin vaivoihin

Olen joutunut käyttämään fysioterapeutin antamia hoitoja vuosikymmenten ajan – jo siitä asti, kun fysioterapiaa kutsuttiin lääkintävoimisteluksi.

Vuosina 2017–2018 minua on hoitanut Oulunseudun Fysioterapiassa Maria Sihvomaa-Kakko. Ensimmäistä kertaa olen saanut niin kokonaisvaltaista hoitoa ja ohjausta, etten ole uskonut sellaista olevan olemassakaan.

Hoidossa on huomioitu kaikki monisairaudesta johtuvat puutteeni. Vaikka en pysty tekemään kaikkia liikkeitä helposti, minulle ei ole koskaan sanottu, että jätetään joku liike tekemättä, koska se ei onnistu. Sen sijaan minulle on tehty mitä monimuotoisempia liikeratoja ja lihaksiin kohdistuvia toimintoja. Maria on avustanut liikkeissä tai keksinyt kokonaan toisen tavan tehdä liike. Kipukohtiani on myös hierottu ja niihin on annettu ultraäänihoitoa. Toiveeni on aina otettu huomioon.

Oulunsalon toimipisteessä sisään tullessa vastassa on sihteeri, joka on omien kiireidensä lomassa toiminut avustajana ja avannut oven sekä sisään tullessa että pois lähtiessä. Hän on myös toiminut iloisena keskustelijana ja neuvojana. Toimipisteessä aistii keskinäisen ”hyvän hengen”. Miten on sattunutkin, että kaikki iloisella ja positiivisella asenteella olevat henkilöt ovat sattuneet samaan hoitolaitokseen.

Suosittelen Oulunseudun Fysioterapian Oulunsalon toimipistettä kaikille fysioterapiaa tarvitseville. Kiitos!

Aira Parviainen, 75v., eläkeläinen

Ammattitaitoista apua selkävaivoihin

Minulla on ollut vuosia selkäongelmia ja olen hakenut apua vaivoihin ”kansanparantajilta”. Usein käsittely on ollut kylmän kovakouraista ja olen hakeutunut jälleen toiselle ”niksauttajalle”. Ongelmat eivät kuitenkaan ole usein parantuneet. Viime vuosina olen hakenut lähetteen terveyskeskuksesta fysioterapiaan. Olen valinnut Oulunseudun Fysioterapian ja saanut sieltä apua. Arvostan ammattitaitoista ja ystävällistä palvelua sekä siistejä tiloja.

OH

Fysioterapiaa lämmöllä ja huolehtivalla otteella

Kroppaani ja vaivaani ehtivät hoitaa useat fysioterapeutit, ennen kuin tulin Oulunseudun Fysioterapian asiakkaaksi. Täydellisenä yllätyksenä tuli se, kuinka kokonaisvaltaisesti minuun suhtauduttiin – ei vain vaivoihini, vaan myös ihmisenä. Oulunseudun Fysioterapiassa olen oppinut, että olen kokonaisuus, jonka hyvinvointiin vaikuttaa fysioterapeutin käsittelyn lisäksi moni muukin asia: henkinen hyvinvointi, ihmissuhteet, unen ja liikunnan laatu ja määrä sekä ruokavalio. Jopa siihen on kiinnitetty huomiota, millaiselle tyynylle pääni illalla kallistan.

Oulunseudun Fysioterapiasta en koskaan lähde kotiin ”vain” jumppaohjeiden kanssa, vaan kokonaisvaltaisesti hoidettuna ja evästettynä. En voi kyllin kiittää Oulunseudun Fysioterapian todella ammattitaitoista henkilökuntaa ja sitä, millaisella lämmöllä ja lähimmäisenrakkaudella täällä minuun suhtaudutaan. Suosittelen koko sydämeni pohjasta!

Paikalliselta fysioterapeutilta apua äkilliseen kipuun

Joulukuisena aamuna vuonna 2017 olin lähdössä hoitamaan lastenlastani, kun huomasin, että auton rengas oli tyhjentynyt. Olen tottunut vaihtamaan renkaat itse, joten aloin myös nyt vaihtamaan autoon vararengasta. Renkaanvaihto sujuikin niin kuin ennen, mutta kun työ oli tehty ja nousin ylös, selkään sattui enkä saanutkaan sitä suoraksi. Peilistä katsoessa pää ei osoittanut ”pohjoiseen vaan koilliseen”.

Yöllä yritin epätoivoisesti löytää jonkinlaista nukkuma-asentoa. Kipulääkkeestäkään ei ollut juurikaan hyötyä. Jo yöllä aloin katselemaan netistä aikaa fysioterapiaan ja onnekseni löysin omalta paikkakunnalta ajan heti seuraavalle päivälle.

Laahustin vinossa asennossani fysioterapeutin luokse ja hän oivalsi heti, miten tätä vaivaa hoidetaan. Fysioterapeutti oli erikoistunut juuri tällaisiin tapauksiin ja sain todella hyvät jumppaohjeet kotiin. Sain lainaksi myös kirjan, josta sain lisää tietoa ja ohjeita. Noin viikossa pää osoitti peilikuvassa jälleen pohjoiseen.

Välillä selässäni on ollut jonkinasteista vaivaa, ja silloin olen tehnyt fysioterapeutin neuvomia jumppaliikkeitä tehostetusti. Uusiin vaivoihinikin olen saanut jälleen apua. On mukava käydä samalla fysioterapeutilla, jonka tuntee ja johon on oppinut luottamaan. Toivottavasti saan pitää tällaisen hoitosuhteen lopun ikääni.

Mummo 1950

Akuuttia apua vihlovaan niskaan

Hieraisin niskaani tämän tästä vihlovan kivun vuoksi. Aamuisin istuin heräämisen jälkeen tovin sängyn laidalla ja yritin saada pään asettumaan paikoilleen, jotta voisin lähteä liikkeelle.

Sain kuulla, että niskassani kasvaa emännän kyhmy! Kauhistus – en halua kyhmyä niskaani, kun ryhtini on muutenkin iän myötä lysähtänyt. En tiennyt kyhmyn kasvamisesta mitään. Kuinka olisin tiennyt? En näe itseäni sivulta takaviistosta, eikä kukaan ystävistäni ollut kertonut sen olemassaolosta.

Aluksi sain ohjeen vihlovan kivun taltuttamiseksi: kaksoisleuka esiin ja pään taaksepäin taivutusta verkkaiseen tahtiin hallitusti. Auts, ensin kiputuntemuksia tuli jopa oikean käden sormiin saakka. Vähitellen kipuilu hellitti ja sain lisätä pään eteenpäin nyökkäyksen harjoitukseen. Aikaa kului muutama viikko ja terapeuttini soitti sovittuun aikaan ja kyseli harjoitusten sujumisesta.  Sattuipa niin, että päivitin jatko-ohjeet puhelinkeskustelun aikana Prisman paperiosastolla ostoksilla ollessani. Ohjeet olivat selkeät. Muutaman viikon kuluttua toisessa tapaamisessa terapeutti kertoi kyhmyn pienentyneen, ja koska kipuja ei aamuisin tai harjoitusten teon aikana ollut, sain uusia ohjeita niskaa ja parempaa ryhtiä vahvistavien liikkeiden tekoon.

Kiitos avusta Oulunseudun Fysioterapialle!

Pääni löysi takaisin paikoilleen